Dit doe je om je baby veilig te laten slapen

Pasgeboren baby’s slapen al snel zo’n 16 uur per dag. Dat heeft het kindje nodig om te ontwikkelen en te groeien. Dat betekent dus dat je er ook goed aan doet om je kindje een plek te geven waar veilig geslapen kan worden om zo voldoende rust te krijgen. Het is echter wel gemakkelijker gezegd dan gedaan om voor een veilige plek te zorgen. Het is daarom slim om eens wat dieper in te gaan op wat daarvoor nodig is. Zorg in ieder geval voor de volgende zaken.

Leg de baby op zijn rug

Het begint allemaal bij het zorgen voor de juiste slaaphouding. Dat doe je bijvoorbeeld door te zorgen dat het kindje goed op de rug kan liggen. Dit doe je om te zorgen dat de baby vrij kan ademen. Een pasgeboren baby mag nooit op de zij of buik komen te liggen omdat dit de adem kan bemoeilijken, waardoor het baby’tje kan stikken. Het is zaak om een slaapzak op maat te kopen en dit goed vast te stoppen onder het matras. Ook moet je wel goed blijven controleren of jouw baby nog op zijn rug lig.

Zorg voor een eigen bedje

Natuurlijk vind je het fijn om dicht bij jouw kindje te zijn. Dat neemt niet weg dat samen slapen niet veilig is. Daarom het belangrijk om dit niet te doen. Laat jouw kind gewoon in een eigen bedje slapen. Daarin ligt het stevig op zijn rug, is het niet te warm onder het dekbed en kan je er ook niet per ongeluk op gaan liggen. In alle opzichten is het dus gewoon beter om voor een eigen bedje te zorgen. Is er een reden om je kindje toch dichtbij je te houden, bijvoorbeeld ziekte? Zorg dan voor een bedje naast je eigen bed voor zolang het nodig is.

Kiezen voor een slaapzak

In de eerste levensjaren van je kindje is het beter om voor een slaapzak te kiezen. Dekens kunnen het al snel heel warm maken in bed. Dit kan best gevaarlijk zijn voor jouw kind. Bovendien ligt het ook nog eens los en kan je kindje eronder terechtkomen en stikken. Dit zijn allemaal zaken die je wilt voorkomen. Daarom is kiezen voor een slaapzak veel beter. Dit is niet alleen zo voor baby’s. Ook op de langere termijn, ongeveer tot jouw kind 2 jaar oud is, is dit een goed idee.

Temperatuur en ventilatie

Het is belangrijk om goed op de temperatuur en de ventilatie te letten. De ideale temperatuur voor een babykamer ligt tussen 16 en 18 graden. Het is in de eerste twee maanden echter geen probleem wanneer het iets warmer is. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om de babykamer goed te ventileren. In de eerste plaats wil je voorkomen dat jouw kindje het te warm krijgt. Daarnaast is het goed om te zorgen voor voldoende frisse lucht voor de gezondheid. Ventileren gaat het best wanneer jouw kindje juist niet op zijn bedje ligt.

Babyzaak-online.nl
Logo