Hoe zit het met baby’s en tandjes?

Als jonge ouder komt er van alles op je af. Er zijn dingen waar je misschien helemaal nog niet over hebt nagedacht. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop de eerste tandjes doorkomen bij jouw baby. Hoe moet je daar dan mee omgaan? Hoe zit het bijvoorbeeld met het poetsen van de tanden? Hoe weet je wanneer het zover is en hoe je eraan moet beginnen? Wanneer moet je borstvoeding inruilen voor flesvoeding? Het is goed om dit allemaal eens rustig door te nemen zodat je een goed beeld krijgt.

Het moment van doorkomen

Laten we beginnen bij het moment van doorkomen van de tandjes. Het is meestal zo dat dit tussen vier en zeven maanden na de geboorte het geval is. Je kan dit merken aan de ongemakken die jouw baby begint te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan veel meer kwijlen dan voorheen. In combinatie met het toenemen van de huilbuien en een wat meer druilerig gedrag kan je er eigenlijk wel zeker van zijn dat je naar het gebit moet kijken. Zie je het tandvlees opzwellen? Merk je ook wat meer koortsigheid en wat minder eetlust? Dit kunnen allemaal symptomen van het doorkomen van tandjes zijn.

Hoe help je jouw baby?

Het doorkomen van de tandjes is natuurlijk vooral voor jouw baby een lastige periode. Het voelt heel ongemakkelijk aan. Daarom kan jij de nodige dingen doen om dit allemaal wat gemakkelijker te maken. Het is bijvoorbeeld slim om een goede bijtring te kopen zodat de pijn verzacht wordt. Ook iets kouds eten zoals yoghurt kan helpen. Daarnaast kan je je ook verdiepen in hoe je een tandmassage moet geven. Ook daarmee kan je de klachten voor je kindje verlichten. Er is dus veel mogelijk.

Een andere manier van voeden

Wanneer de tandjes doorkomen, dan is dat ook een goed moment om over te stappen op een andere manier van voeden van je kindje. Tot nu toe was je misschien vooral gewend om borstvoeding te geven. Het is echter slim om daar nu van af te stappen en een andere keuze te maken. Dit is namelijk het perfecte moment om voor flesvoeding te kiezen. De belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk dat borstvoeding met tandjes pijn aan jouw tepels kan gaan doen. Dit is gemakkelijk te voorkomen door gewoon over te stappen nu het kan.

Het poetsen van de tandjes

Wanneer de tanden eenmaal doorkomen, dan is het ook zaak om deze goed te verzorgen. Dat hoeft niet heel lastig te zijn, want dat betekent eerst en vooral dat je goed moet gaan poetsen. Het is in ieder geval belangrijk om direct te beginnen met poetsen zodra er een tandje doorkomt. Het tandglazuur is namelijk nog niet heel sterk, dus dit moet je met een zachte borstel goed verzorgen. Let ook op dat je het tandvlees goed meepakt. Het is wel slim om een tandpasta voor baby’s te gebruiken. Dit geeft je de zekerheid dat het goed gaat. Op die manier maak je de tandjes al snel sterker.

Babyzaak-online.nl
Logo