Wanneer kan je overstappen op hapjes?

Het eerste levensjaar is het jaar waarin een kindje de grootste ontwikkeling doormaakt. Dat is natuurlijk vooral op het gebied van voeding het geval. Het begint met melk, maar aan het eind van het jaar eet jouw kindje gewoon ’s avonds met jullie mee. Daarom is het ook interessant om jezelf de vraag te stellen wanneer jouw kindje eigenlijk klaar is voor hapjes? Ergens tussen 4 en 6 maanden na de geboorte is er ruimte voor vaste voeding. Zo kan je kijken of er ook ruimte is om over te stappen op hapjes.

Ontdekken of het tijd is voor hapjes

Het is voor elke baby zo dat er een eigen tempo in de ontwikkeling zit. Daarom is het vooral aan jou als ouder om een inschatting te maken van wat er mogelijk is. Wanneer je te vroeg of te laat overstapt, dan is dat alleen maar vervelend voor alle betrokkenen, inclusief je baby. Het is slim om met kleine hapjes te beginnen en te kijken hoe dit gaat. Zo merk je of jouw kind eraan toe is. Vanaf daar kan je het dan langzaam maar zeker verder opbouwen en alles samen ontdekken.

Letten op de signalen

Er zijn enkele signalen waar je op kan letten vanaf ongeveer 4 maanden. Dit is bijvoorbeeld het moment waarop jouw baby goed rechtop kan gaan zitten. Ook de mate waarin jouw kind kwijlt speelt een rol. Als je kind goed kan slikken, dan worden vaste hapjes ook veel gemakkelijker te verwerken. Dit kan je bijvoorbeeld ook merken aan een afname van het smakken van je kindje. Als je baby jou gaat imiteren, bijvoorbeeld met kauwbewegingen, dan is dat ook een indicatie dat je wel wat kan gaan proberen. Daarnaast speelt de mate waarin hij honger houdt een rol.

Hoeveel hapjes kan je geven?

Wanneer je begint met het geven van hapjes, dan houd je daar natuurlijk wel de melkvoeding per dag naast. Het begint namelijk met enkele hapjes per dag. Al snel merk je dat je kind meer interesse in de hapjes en minder in de fles krijgt. Je begint dan met een tot tweemaal per dag drie tot vier lepeltjes. Vanaf daar bouw je op tot je alle melkvoeding eigenlijk gewoon hebt vervangen. Als je kindje voldoende kan ontspannen en verder geen honger meer heeft, dan weet je dat je voldoende hebt gegeven. Dit is wel zo gemakkelijk.

De lol van hapjes

Er is ook nog een hele andere kant aan het geven van hapjes die leuk is om te benadrukken. Jouw kind zal er in het begin een flink zooitje van gaan maken. Dat moet je ook gewoon lekker toelaten. Het is voor een kind fijn om te experimenteren met eten. Op die manier is het beter om eraan te wennen en er dus ook met een beter gevoel van te eten. Dat betekent wel dat je na iedere maaltijd het nodige op te ruimen hebt, maar dat is maar een kleine prijs die je betaalt voor wat je ervoor terugkrijgt.

Babyzaak-online.nl
Logo